Last update
2014-02-24
 

- Jonny Walker Nilsson - smed och knivmakare från Arvidsjaur -

 


- Jonny Walker Nilsson, Smed och knivmakare -
Jag föddes den 24 maj 1956, och bor i Akkavare som ligger strax norr om Arvidsjaur nära polcirkeln. Jag har sju barn.
Jakt, fiske och träbearbetning har alltid intresserat mig och där är kniven ett viktigt verktyg. En kniv skall vara vass och när jag första gången såg en fin samekniv insåg jag att designen är lika viktig. En sån kniv vill jag försöka tillverka själv för eget bruk ... och på den vägen är det som man brukar säga.

- Tävlingar -
Jag gjorde min första kniv 1988, och gick med i Svensk Knivförening där man tävlar med egentillverkade knivar. Min första tävlingskniv kom på tredje plats i Ludvika 1993. Nu har jag vunnit ett stort antal tävlingar, som Svenskt och Nordiskt Mästerskap.
Jag är stolt över att man sen 2003, varje år belönar tillverkaren av den vackraste kniven i Nordiska Mästerskapet, med ett pris i mitt namn.

- Material -
Mina knivar tillverkas av renhorn och mestadels arktiska träslag. Renhornet i knivhandtag och slida kommer från hanrenens hornkrona.

 


Hornen väljer jag efter form, storlek, densitet och färg, som varierar med renens ålder och diet.Träet i kniven hämtar jag från trakten runt Arvidsjaur, och det är vrilar, masur och rotknölar av arktisk björk och sälg. Mellanlägg i skaften är av bark, horn och tenn i tunna skivor.

Horngravyr
Gravyren skär jag med kniv i form av ett "V", som färgas in med pulver från bark eller horn blandat med ett bindemedel. Genombrytningar i hornet filas fram med nålfil. Jag försöker hålla fast vid en traditionell design och proportion för en nordisk kniv som har utvecklats under hundratals år.
Gravyrdesignen härstammar från de infödda samerna i norra Skandinavien.
Min signatur på slidan är JN.

Mosaik och damasksmide
Jag bygger upp min egen mosaik och damask. Jag smider, slipar, etsar, anlöper, färgar och polerar. Bladen är mestadels UHB 20C och UHB 15N20 med hårdhet Rockwell 57-58 och rent nickel. I juni 2006 vann jag första pris i Norska Mästerskapet i Elverum, med ett blad i den stora Damaskbladklassen.
Bladstämpeln är JWN.

 


Publicering
Knivtillverkning är populär i Skandinavien, med tusentals hantverkare och ett stort antal samlare, inte bara här i Norden utan runt om i världen. Jag har blivit publicerad i ett antal svenska, franska, tyska ooch amerikanska tidskrifter, däribland världens främsta knivtidning, "BLADE" i maj 2001 i artikeln "A Need for Swede". I boken "Knives Annual" visas flera av mina knivar.

Jag finns också med i Samuel Karlssons bok "Svenska knivar och knivmakare".

Utställningar i USA
· ECCKS i New York 2000-2006,
· The Blade Show i Atlanta 2003,
· Solvang Invitational Custom Knife Show i Californien 2003-2006,
· AKCA Invitational Show i Orlando, Florida 1999,
· CMWE i Seattle Washington 1999,
· Årliga utställningar i Boston 1998-2005
· Harvard University Scandinavian Club år 2000.